Do uzyskania dobrych wyników w czasie stosowania diety przyczynia się nie tylko rodzaj i ilość jedzenia, ale także sposób, w jaki jemy. Przede wszystkim trzeba jeść w spokoju i ciszy, a także dość wolno. Tu nie chodzi tylko o to, że pokarm przeżuwany w pospiechu dłużej się przyswaja. Do naszego mózgu impuls o tym, że zjedliśmy dostateczną ilość pokarmu dociera dopiero po około dziesięciu minutach. Jeśli jemy zbyt szybko, mózg nie może wysłać impulsu, który informuje organizm, że zjedliśmy już wystarczający posiłek. Powinniśmy też ustalić sztywne pory posiłków i zdecydowanie zmniejszyć porcje. Nie można absolutnie podjadać miedzy posiłkami. Warto też zrezygnować z nadmiernego solenia potrwa. Sól wiąże wodę w organizmie, co w efekcie może doprowadzić do zatrzymania wody i trujących toksyn, a nasz organizm wydaje się opuchnięty. Woda wypijana podczas diety wypełnia żołądek i przesyła informacje, że nie mamy ochoty na jedzenie. To pozwala na ograniczenie spożywanych potraw. Woda musi być jednak niegazowana.