Izolat białka serwatkowego

Izolat białka serwatkowego

Każdy szanujący się miłośnik kulturystyki wie, że bez odpowiedniej podaży białka, nie ma co marzyć o zbudowaniu odpowiedniej masy mięśniowej i pozbyciu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Spożycie zalecanych ilości białek w postaci naturalnej, czyli w jedzeniu może być ciężkie do osiągnięcia, żeby nie przekroczyć dopuszczalnych dawek tłuszczów czy węglowodanów. Dlatego stworzone odżywki białkowe, które mają pomóc w kontroli ilości i jakości spożywanego białka. Występuje w kilku zasadniczych rodzajach, czyli koncentracie, hydrolizacie i izolacie. Wszystkie mają swoje wady i zalety i wszystkie możemy z powodzeniem stosować. Najlepszą wchłanialność ma hydrolizat, najlepiej smakuje koncentrat, jednak oba mają tez swoje wady. Pierwszy jest drogi i słaby w smaku, drugi słabo się wchłania. Kompromisem wydaje się być izolat białka. Jest tańszy od hydrolizatu a wchłania się szybciej od koncentratu. Także jeżeli szukamy złotego środka jeżeli chodzi o odżywki białkowe, to jest nim zdecydowanie izolat białka serwatkowego.